KURUMSAL KİMLİK VE MARKA ALGISI
Firmanın yüzü olarak da adlandırılan kurumsal kimlik, firmaların yaşam süresi boyunca gündemlerinde tutmaları gereken öncelikli konulardan biridir. Kurumsal kimlik; firmaların, STK’ların, siyasi partilerin ve hatta gerçek kişilerin dışarıya yansıttıkları imaj ve oluşturdukları ilk algı açısından büyük önem taşır. Kurumsal kimlik, tüzel kişiliklerin tarihini, gelecek vizyon ve misyonunu, kurumsal kültür ve yönetim anlayışını yansıtır.
Kurumsal kimliği oluşturan tüm detaylar, firmaya ait kurumsal kimlik kılavuzunda toplanmalı, kurum içi ve dışındaki tüm iletişim faaliyetlerinde kurumsal kimlik kılavuzunda belirtilen prensiplere bağlı kalınmalıdır. Burada öncelikli olarak belirtilmesi gereken konu, kurumsal kimliğin yalnızca bir logodan ibaret olmadığı gerçeğidir. Logo, kartvizit, antetli kağıt, dosya, poster, e-posta imzası, bloknot, poşet, ilan, fatura, zarf, sunum formatı, tabela, web sitesi ve sosyal medya paylaşımları gibi dijital materyallerin vb. pazarlama argümanlarının tamamı kurumsal kimlik kapsamındadır. Firmanın kurumsal kimlik kılavuzu, bir reklam ajansı tarafından “firmanın bağlı bulunduğu sektör, hedef kitlesi, ürettiği ürün veya sunduğu hizmet” dikkate alınarak hazırlanır. Firmanın kurumsal kimlik kılavuzunu hazırlayacak reklam ajansının seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı kriterler mevcuttur. Reklam ajansının, çalışacağı firmanın geçmişi ve tarihi hakkında ön bilgiye sahip olması, firmanın faaliyet gösterdiği sektörle ilgili teknik detaylara hâkim olması son derece önemlidir. Firmanın kurumsal kimlik aracılığıyla hedef kitlesine iletmek istediği mesajın ve bu kitle üzerinde yaratmak istediği algının doğru biçimde ifade edilmesi büyük önem arz eder. Bunun yolu reklam ajansının hem firmanın yaptığı işi hem de hedef kitleyi iyi tanımasından geçer.
Kurumsal kimliğin oluşturulması oldukça detaylı ve üzerinde düşünülmesi gereken bir süreçtir. Bir kere oluşturulduktan sonra içeriden veya dışarıdan hiçbir kişisel müdahaleye açık olmamalıdır. Örneğin firma logosu, uygulanacağı tüm alanlarda, kurumsal kimlikte belirtilen renklere ve fontlara bağlı kalınarak kullanılmalıdır. Reklam ajansı, “bir firmanın vermek istediği mesajı, o firmanın kendisinden başka kimsenin veremeyeceği” gerçeğinden yola çıkarak, firma profesyonellerini çok iyi dinlemeli, firmanın iç süreçlerini tanımalı ve içselleştirmelidir. Firmanın vermek istediği veya vermesi gerektiği mesajı, profesyonel süzgeçlerden geçirerek, doğru ve anlaşılır bir algı yaratmalıdır. Kurumsal kimliğin asıl amacı herhangi bir mekân ve zaman sınırlaması gözetmeksizin firmanın tüm faaliyet alanlarında aynı imaj ve tasarımlarla hedef kitlenin karşısına çıkmasıdır. Örneğin merkezi İstanbul’da bulunan bir firmanın ülke içinde ve dışındaki tüm şube, temsilcilik ve bölge ofislerinde de aynı kurumsal kimlik kullanılmalıdır. Çünkü hafızalarda yer eden firmalar önce görsel olarak yani değişmeyen logosu, kurumsal renkleri, yazı karakteri vb. ile bireylerin bilinçaltına yerleşir. Bu nedenle tasarımlarınızda görsel bütünlük ve süreklilik sağlamanız, hedef kitleniz üzerinde oluşturacağınız marka algısı açısından oldukça önemlidir. Kurumsal kimlik kılavuzu; günümüz rekabet koşullarında fark yaratabilmeniz, güçlü ve güvenilir bir marka olabilmeniz için atılacak önemli adımlardan biridir.